Havuç, maydanozgiller familyasından, koni biçimindeki etli kökü için sebze olarak yetiştirilen iki yıllık otsu bir kültür bitkisidir.
Türkçe’de yörelere göre gelin parmağı, pürçüklü, balkamış, deper otu, yere batan, yer otu, yere kaçan, kızıl ot gibi değişik isimlerle kullanılır.
Akdeniz ülkelerinde, Afrika’da, Avustralya’da, Yeni Zelanda’da ve Amerika’da çok yaygın olan bir sebzedir. 60 kadar türü bilinmektedir. Havuç, A vitamini bakımından çok zengindir. Aynı zamanda diğer vitamin ve besin maddelerine de sahiptir. Havuca rengini karoten verir.
En yaygın olan türleri Daucus sativus, Daucus carota’dır.
Türkiye üretiminin %60’ı Ankara Beypazarı’nda gerçekleştirilmektedir.
Faydaları
Havuç çok fazla tüketilen besinlerin başında gelir. Salatalarda ve yemeklerde yerini alır. Havucun Asya kökenli olduğu düşünülmektedir. Daha çok Afganistan’dan dünyaya yayıldığına yönelik iddialar ağır basıyor.
Havuç, muhteşem bir A vitamini kaynağıdır. Havucu, düzenli olarak tüketiyorsanız A vitamini sorunu yaşayacağınızı zannetmiyoruz. Yemek ve salatalar yanında aperatif yiyecek olarak tüketildiğinden, tüketimi kolay olan besin kaynakları arasındadır.
Bir porsiyon doğranmış havuçta ortalama % 10 K vitamini, % 6 C vitamini ve % 2 kalsiyum bulunur. Yüksek miktarda A vitamini içerir. A vitamini karaciğer için çok faydalıdır, içerdiği diğer besinler aynı zamanda göz ve kemik sağlığına faydalı olduğu bilinmektedir. B6 vitamini, bakır, folik asit, tiamin ve magnezyum içermektedir. Zengin mineral ve besin kaynaklarından dolayı aşırı şekilde tüketilmemesi gerekir.