0 0
Bulgurlu Yaprak ve Lahana Sarması ( Afyon Yöresi)

Sosyal ağınızda paylaşın:

Veya bu URL'yi kopyalayıp paylaşabilirsin

Bulgurlu Yaprak ve Lahana Sarması ( Afyon Yöresi)

Yönlendirmeler

Paylaş

      Herkese merhabalar. Son günlerdeki şehit haberleri bütün Türk halkını üzdüğü gibi beni de derinden etkiledi ve çok üzgünüm. Bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet geride kalan ailelerinede sabır diliyorum. Terörün her türünü kınıyor vicdan sahibi olmayan bu yaratıkları lanetliyorum. Yaptıkları yanlarına kalmayacak buna bütün kalbimle inanıyor onları Allah’ a havale ediyorum.

      Bu yaprak sarmasını ve lahana dolmasını da bayramda yapmıştım. Bayramın 1. günü büyük kızım su çıçeği çıkarmıştı. tam 10 gündür onunla uğraştım neyseki artık iyileşti ve okuluna gidiyor artık. Bu sarmaları yayınlamakta bu güne kaldı. bu yaprak sarması Afyon yöresine ait. Yani etli ve ince bulgurla yapılıyor. içinde pirinç yok. ben en iyisi tarifime geçeyim denemenizi tavsiye ederek tabi…

MALZEMELER:                    

  • 400 gr. kıyma,
  • 1,5-2 su bardağı kısırlık bulgur (düğü),
  • 1 tepeleme yemek kaşığı salça,
  • 1 çay bardağı sıvı yağ,
  • Yarım demet ince kıyılmış maydanoz,
  • tuz, karabiber, pulbiber,
  • yeteri kadar tuzlu yaprak.

HAZIRLANIŞI:

    Sarma harcını iyice yumuşak şekil verilebilecek bir kıvam olana kadar arada ılık su katarak yoğurun. Yani tam macun kıvamı olmasa da en azından elinizle yuvarlayıp top şeklini kolayca alana kadar yoğurun. Yazın tuzlayıp bastığımız yaprakları geceden ılık suya basıyoruz. Yani en az 5-6 saat fazla tuzunu atana kadar beklemeli. Daha sonra ılık suyla 2-3 su daha dikkatice yıkayıp suyunu sıkıyoruz ve hazırladığımız harcla sarıyoruz. ( sarma işi biraz zaman ve beceri ister) Eğer yaprağınız tuzlanmış yapraksa harcın içine 1 çay kaşığı tuz koymanız yeterli. Ama yaprağınızı benim gibi yazın haşalayıp dipfirizde muhafaza ediyorsananız o zaman içine 2 tatlı kaşığı tuz koyun. Tabi sardıktan sonra pişme esnasındada 1 çay kaşığı kadar tuz ekmeniz gerekebilir. Ayrıca pişerken üzerine yarım limon suyunu sıkın. Sonra üzerine düz bir tabak koyun ve yaprakları geçecek kadar sıcak su dökün ve kısık ateşte pişin.Yine pişmeye yakın yaprakların üzerine yarım çay bardağı sıvı yağ dökün veya yağda salça ve baharatlarla sos hazırlayıp dökebilirsiniz. ( Afyonlular bu salçalı sosu kullanırlar ayrıca harcın içine 1 tane yumurta kırarlar malzeme birbirini tutsun diye ama binim yumurta alerjim olduğu için koymadım) Ama ben sadace yağ dökmeyi tercih ediyorum. Yağını gezdirdikten sonra 1, 2 dakika kadar daha pişirin ve ocağın altını kapatın. Sarmalarınızın en az yarım saat dinlendirip yoğurt eşliğinde yiyebilirsiniz.

 Lahana dolması:  Lanana dolmasına gelinde onda sadece ince bulgur değil aynı ölcüde ıslatılıp yıkanmış pirinç kullanıyoruz. Ayrıca içine 1 tane orta boy minik doğranmış soğanda koyabilirsiniz.Lahana dolmasının harcına ben biber saçasını ve kimyonu çook yakıştırırım ve öyle yaparım. Sarmalık lahanalarımızı parçalatıp yıkıyoruz ve sarılabilecek kıvama gelene kadar fazlada yumusatmadan haşlıyoruz. sonra hazırladığımız harçla bir güzel sarıyoruz. Yaprak sarmada olduğu gibi bunun da üzerine düz bir porselen tabak koyup kısık ateşte pişiriyoruz. Pişen lahana dolmanızın üzerine salçalı ve baharatlı sos dökün. lahana dolmasına bu sos çok yakışıyor.

Afiyet olsun!

emelinmutfagi

21 yıllık eş, 19 yıllık anne, 15 yıllık blog yazarıdır. 15. yılını dolduran sitemdeki tüm tarifler denenmiş, test edilmiş, ardından sizlerin beğenisine sunulmuştur.

Önceki Tarif
Muzlu rulo pasta
Sonraki Tarif
Fırında Balık
Önceki Tarif
Muzlu rulo pasta
Sonraki Tarif
Fırında Balık

Yorumunuzu Ekleyin